Одржана 38. Конференција интернационалне Полицијске Асоцијације у Данској

12

У периоду од 17. до 22. септембра у Копенхагену (Данска), одржана је 38. конференција Интернационалне полицијске асоцијације (ИПА) на коме је учествовало 65 делегата, представника држава (Секција), које су чланице највеће полицијске породице, која окупља преко 500.000 чланова.

ИПА Секцију Србија је на конференцији представљао др Небојша Пантелић, делегат у Извршном савету ИПА и председник ИПА Регије Београд.На конгресу су, између осталог, поднети извештаји од стране господина Пијера Мартина – Моулина, председника ИПА, затим комисије за међународну професионалну сарадњу, комисије за културу, комисије за социјална питања, комисије за вршење надзора над спровођењем и поштовањем ИПА статута и других аката, комисије за односе са екстерном јавношћу, националног благајника и др.

Новина је да је сам председник ИПА у свом обраћању најавио реформу читаве асоцијације и од свих Секција затражио да се више ангажују у остваривању циљева и задатака ИПА, као и да узму више учешћа у реализацији њених активности.Већи број Секција је видео спотовима, филмовима или презентацијама представио своје активности које су реализовали током 2012/2013. године, као и планиране активности за 2014. годину, које су се превасходно огледале у одржавању спортских, културних, хуманитарних и едукативних догађаја.

Нова чланица највеће полицијске породице једногласном одлуком свих делегата постала је Јерменија, чији је ментор 5 година била Секција Русија.Усвојен је план одржавања светског ИПА конгреса и конференција за период 2014/2021, као и буџет за 2014. годину, а додељен је и један број награда заслужним појединцима и Секцијама за афирмисање ИПА.Секција Србија је у својству ментора Црној Гори, која је кандидат за пријем у ИПА, похваљена за успешне активности које је за кратко време предузела на испуњавању потребних услова кандидата, као и пријему већег броја чланова.

Делегат Секције Србија, др Небојша Пантелић је у непосредном и пријатељком разговору које је водио са господиним Пијером Мартином – Моулином, председником ИПА, господиним Георгиосом Катцарапоулосом, генералним секретаром ИПА и осталим делегатима учесницима конференције, представио активности Секције Србија и упутио им позиве да посете нашу Секцију, што су исти прихватили. Конференција ИПА је у потпуности оправдала мото „SERVO PER AMIKECO“.