НС ИПА СРБИЈА ДОМАЋИН БАЛКАНСКО – ЈАДРАНСКЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ

У периоду од 24. до 26. новембра 2023. године, у Београду, уз подршку Министарства унутрашњих послова Републике Србије, одржана је међународна Балканско – Јадранска конференција држава – чланица Интернационалне полицијске асоцијације (ИПА), под називом „Уједињени Балкан – отворен и сигуран“, на којој су учешће узеле делегације из следећих држава: Аустрије, Немачке, Хрватске, Босне и Херцеговине, Кипра, Грчке, Црне Горе, Румуније, Словеније, Италије, Бугарске, Естоније, Албаније, Северне Македоније, Белгије и др.

Такође, посебна част НС ИПА Србији је указана доласком господина Мартина Хофмана, новоизабраног председника светске ИПА и господина Оливера Хофмана, потпредседника светске Интернационалне полицијске асоцијације.
Конференција је одржана у свечаној сали Привредне коморе Србије на највишем професионалном нивоу. Делегацијама је приређен свечани дочек од стране пуковника полиције академика проф. др Небојше Пантелића, председника НС ИПА Србија и полицијских службеника у свечаним униформама Министарства унутрашњих послова, Криминалистичко – полицијског универзитета и Интернационалне полицијске асоцијације.

Свечано отварање конференције, уводну и завршну реч, имали су изасланик министра унутрашњих послова, пуковник полиције Драган Васиљевић и пуковник полиције проф. др Небојша Пантелић, председник НС ИПА Србија, који су пожелели добродошлицу гостима, успешан састанак и наставак активности на унапређењу међународне полицијске сарадње, са акцентом на земље Балканског полуострва и земље које дотичу Јадранско море. Након тога, присутним делегатима обратио се и господин Мартин Хофман, председник светске ИПА, представник Интернационалног управног одбора, који се захвалио Министарству унутрашњих послова Републике Србије и НС ИПА Србија на дочеку и свечаном пријему. Такође, присутнима се обратио и господин Оливер Хофман, потпредседник светске ИПА, који је изразио велико задовољство организацијом конференције и пријатељским односима држава учесница. Потом су на тему говорили и представници Министарства унутрашњих послова и Криминалистичко – полицијског универзитета, као и представници сваке делегације, који су на крају изнели своје закључке.

Током наведене дискусије председник светске ИПА господин Мартин Хофман информисао је учеснике конференције да је НС ИПА Србија, на 66. Светском конгресу у Атини, у октобру 2023. године, изгласана да буде домаћин Светског конгреса 2027. године у Београду (домаћин делегацијама из 70 држава света), што су присутни поздравили громогласним аплаузом.

Осим свечаног пријема делегација и свечаног отварања конференције, успешног радног дела, гостима су обезбеђене бројне активности културног и забавног карактера, обилазак Храма Светог Саве, туристичког упознавања града и крстарење бродом, како би видели „Београд на води“, тврђаву Калемегдан и бројне лепоте главног града.

Подсећамо да је НС ИПА Србија у априлу месецу 2023. године, била домаћин и Медитеранске конференције на којој су учешће узеле 22 делегације држава чланица ИПА.

Захваљујемо се свим учесницима, који су својим присуством улепшали овај догађај. Поздрав из Србије, до следећег ИПА окупљања и дружења. Servo per Amikeco.