ТРИБИНA ЗА УКАЗИВАЊЕ ПРВЕ ПОМОЋИ И ТРИБИНА ЗА МЛАДЕ ВОЗАЧЕ СА ПРОБНИМ ДОЗВОЛАМА

У циљу успостављања система безбедности друмског саобраћаја у коме ће се првенствено спречавати, али и уклањати последице настале у оквиру функционисања овог вида саобраћаја, Влада Републике Србије је децембра 2009. године основала Агенцију за безбедност саобраћаја на путевима, која је практично почела са радом 01. септембра 2010. године. Aгенција за безбедност саобраћаја је основана ради обављања развојних, стручних и регулаторних послова из области безбедности саобраћаја и то:

  • СТРУЧНИ ПОСЛОВИ: Стручни послови су везани за безбедност саобраћаја на путевима у складу са захтевима развоја ефикасног и безбедног транспортног система;
  • РАЗВОЈНИ ПОСЛОВИ: Агенција је формирана са циљем развоја – безбедности саобраћаја на путевима:
    • унапређење система безбедности саобраћаја
    • стручне развојне послове
    • унапређење услуга Агенције и
    • доношење мера и упутстава у складу са овлашћењима;
  • РЕГУЛАТИВНИ ПОСЛОВИ: Регулативни послови су послови издавања, односно припреме предлога појединих општих аката, којим се уређују и прописују правни односи од ширег значаја и послови доношења појединачних аката.

Агенција је састављена од три сектора: Сектор за превенцију и локалне самоуправе, Сектор за возаче и Сектор за возила.

Интернационална полицијска асоцијација  Секција Србија – Регија Београд је поступајући у складу са захтевом Агенције за безбедност саобраћаја, реализовала пет трибина за указивање прве помоћи и пет трибина за младе возаче са пробним дозволама.

Трибине су одржане у следећим објектима: ГО Вождовац, ГО Звездара, Научно-технолошки парк, Канцеларија за младе и у просторијама Интернационалне полицијске асоцијације Регије Београд. Број учесника на трибинама је био 250. 

Програм трибине за указивање прве помоћи се састојао од теоријског и практичног дела уз присуство стручног лица медицинске струке у којем су учесници имали прилике да практично увежбају вештине пружања прве помоћи повређеном лицу. Учешће у трибини за младе возаче са пробним дозволама узела су и стручна лица из Ауто мото савеза Србије.

Свим учесницима је уручен примерак приручника о пружању прве помоћи, као и примерак 

Након сваке трибине спроведена је анкета у којој су учесници трибина износили своја мишљења и извршена је евалуација. Трибина су оцењене са највећом оценом.