КОНФЕРЕНЦИЈА “РЕЦИ НЕ НАВИЈАЧКОМ НАСИЉУ”

Едукација младих је од пресудног значаја за искорењивање насиља на спортским теренима. То је заједничка порука учесника конференције поводом пројекта „Реци НЕ навијачком насиљу – умрежавање локалних партнера и мултисекторски приступ борби против насиља на спортским теренима”, која је одржана дана 11.12.2017. године у Народној скупштини Републике Србије.

На конференцији су говорили Вања Удовичић, министар омладине и спорта, Дејан Томашевић генерални скретар Кошаркашког савеза Србије, проф. др Небојша Пантелић, председник Интернационалне полицијске асоцијације Србије и Љубисав Секулић, представник Министарства унутрашњих послова Републике Србије. Конференцији су присуствовали и средњошколци из целе Србије.

Сви учесници сматрају да превентива, у нерепресивном смислу, најефективније утиче на узрасте који још нису или су тек у почетној фази припадници навијачких група. На тај начин, младим људима се пружа могућност да се едукују на прави начин о свему што је штетно у спорту и да науче праве вредности због којих се људи баве спртом. Кроз пројекат „Реци НЕ навијачком насиљу“ удружили су се локални партнери и мултисекторски приступили борби против насиља на спортским теренима. Засад се едукација средњошколаца реализује у 11 општина у Србији.

Председник ИПА Србије проф. др Небојша Пантелић, рекао је да је најважнији вид превенције хулиганизма – едукација.

– Када говоримо о испољавању насиља на спортским манифестацијам, може се рећи да је присуно у великом броју свуда у свету. Најважнији вид превенције јесте едукација. Све више присутни вид едукације је спречавање хулиганизма и при том се полази од најмлађих потенцијалних навијача, а то су деца у средњој школи. Тамо се од малих ногу уче како навијати и како се понашати и оно што је најважније како прихватити различитости и понашати се у складу са њима – рекао је између осталог проф. др Небојша Пантелић.

На конференцији је наведено да је више од 550 ученика средњих школа у Србији прошло едукативне радионице за препознавање и избегавање насиља, као и да је више од 500.000 младих о томе информисано путем медија и на друштвеним мрежама.

Ова акција је одличан вид едукације наших младих док су у школама, али такође та едукација се мора наставити и када су ван ње. Родитељи, рођаци, пријатељи, сви заједно морамо да радимо на подстицању наших најмлађих како бисмо их научили правим вредостима. Овај пројекат је само део у формирању њихових личности. Заједничким снагама у будућности има назнака да нам буде боље и да што мање буде насиља на спортским манифестацијама.